Nór Byström získal titul na MS v cyklistike v kategórii do 23 rokov

27.09.2014 Celý región

Ponferrada 26. septembra (TASR) - Nór Sven-Erik Byström získal v piatok na MS v cestnej cyklistike v Španielsku titul v kategórii do 23 rokov. Na 182 km dlhej trati so štartom a cieľom v Ponferrade dosiahol čas 4:32:39 h, keď si pred hlavným pelotónom vytvoril v cieli sedemsekundový náskok. V záverečnom špurte hlavného balíka si striebro vyjazdil Austrálčan Caleb Ewan, tretí finišoval ďalší Nór Kristoffer Skjerping.

Zo štvorice slovenských reprezentantov dokončil preteky iba Erik Baška, ktorý sa umiestnil na 84. priečke s odstupom 10 minút a 34 sekúnd na víťaza. Juraj Lajcha nedokončil už druhý okruh, z pelotónu neskôr odstúpili aj Mário Daško a Ľuboš Malovec.

Cyklisti absolvovali v piatok desať okruhov. Byström sa utrhol ostatným konkurentom na záverečnom kopci, kde si vybudoval pred pelotónom náskok 15 sekúnd. V následnom zjazde a krátkom rovinatom úseku mu už nikto nedokázal zobrať víťazstvo. Preteky vyšli mladým nórskym pretekárom, ktorí mali v Top 5 až troch zástupcov, okrem Byströma a Skjerpinga aj piateho Engera.


Medzi juniorkami triumf Dánky

Dánka Amalie Dideriksenová získala titul v piatkových pretekoch junioriek na MS v cestnej cyklistike v Španielsku a obhájila tak minuloročné prvenstvo. Na 72,8-kilometrovej trati odsunula na druhé miesto Sofiu Bertizzolovú z Talianska, bronz si odniesla Poľka Agnieszka Skalniaková. Slovenská cyklistka Tereza Medveďová, ktorá sa na vlaňajšom šampionáte predviedla vynikajúcim šiestym miestom, preteky nedokončila.

"Som nesmierne šťastná, nečakala som to. Myslela som si, že veľa súperiek sa na mňa sústredí, keďže sa mi podarilo vyhrať aj minulý rok a navyše teraz to boli úplne iné preteky. Je to úžasný pocit mať ďalšie zlato," cituje portál cyclingnews.com víťazku. Dideriksenová je len treťou pretekárkou v histórii, ktorej sa podarilo obhájiť zlato. Pred ňou sa to podarilo Britkám Nicole Cookovej a Lucy Garnerovej.

Výsledky:

muži do 23 rokov (Ponferrada - Ponferrada, 182 km):
1. Sven-Erik Byström (Nór.) 4:32:39 h, 2. Caleb Ewan (Aus.) +7 s, 3. Kristoffer Skjerping (Nór.), 4. Tiesj Benoot (Belg.), 5. Sondre Host Enger (Nór.), 6. Iuri Filosi (Tal.) všetci rovnaký čas..., 84. Erik BAŠKA +10:34, Mário DAŠKO, Ľuboš MALOVEC a Juraj LAJCHA (všetci SR) nedokončili

juniorky (Ponferrada - Ponferrada 72,8 km):
1. Amalie Dideriksenová (Dán.) 2:02:59 h, 2. Sofiu Bertizzolová (Tal.), 3. Agnieszka Skalniaková (Poľ.), 4. Nikola Nosková (ČR), 5. Lisa Kleinová (Nem.), 6. Greta Richioudová (Nem.) - všetky rovnaký čas ako víťazka
 

Vyberte región